Tvrdo i mehko drvo

El Company d.o.o > Blogs > Tvrdo i mehko drvo

Tvrdo i mehko drvo

Dobro je poznata činjenica da drvo potječe od drveća. Ono što nije često vidljivo je sastav drveta i pojedinačne komponente koje čine bilo koji komadić drvene građe. Za razliku od komada pjenaste ploče, MDF-a ili drugog umjetnog materijala, drvo je organski materijal s raznim karakteristikama koje vrijedi naučiti.

TVRDO I MEHKO DRVO

Izraz "tvrdo drvo" ili "mehko drvo" pruža neposrednu i široku razliku između različitih vrsta drveća (i drveta). To je pomalo obmanjujuće, jer se taj izraz odnosi na podjelu kritosemenki (cvjetnice poput javora, hrasta ili ružinog drveta) i četinjača (drveće s konusima poput bora, smreke ili jele). Tvrdo drveće (kritosemenke) ima lišće širokog lista i obično je listopadno - to jest, lišće im otpada u jesen. (Međutim, mnoge tropske vrste tvrdog drveta su zimzelene - zadržavaju lišće tijekom cijele godine.) Pored toga, drveće tvrdog drveta ima razgranatu ili podijeljenu strukturu debla koja se naziva dendritični oblik.

Mehko drvo (četinjače) obično ima lišće poput igle ili ljuske, ali u nekim rijetkim slučajevima, poput Kaurija, može imati vrlo guste, ravne listove (Agathis australis). Dok je većina drveća mekog drveća zimzeleno, neki četinjači, poput ariša ili čempresa, odbacuju lišće u jesen (otuda i zajednički naziv „ćelavi čempres“). Četinari obično imaju jedno dominantno ravno deblo s manjim bočnim granama, koje se nazivaju ranijim oblikom - ova navika rasta u obliku konusa pomaže drveću u umjerenoj klimi u prolijevanju snijega.

Opet, neke četinjače, poput libanonskog cedra, izuzetak su od ovog uzorka rasta (Cedrus libani). Nesigurnost u označavanju javlja se jer drvo kritosemenke nije uvijek tvrdo (istaknuti primjer je balza, koja je pravno poznata kao tvrdo drvo), dok drvo četinjača nije uvijek mekano (primjer relativno tvrdog četinarskog drveta bilo bi tisa). Međutim, općenito je tvrdo drvo tvrđe od mekog, a taj je izraz još uvijek koristan za razlikovanje dvije široke klase drveća i njihovih karakteristika drveta.

RAST DRVEĆA

Za početak zamislite da imamo malenu malu mladicu koja tek kreće na put da postane veličanstveno drvo. Osim osnova korijenja, glavne stabljike (stabla), lišća i grana, na vrhovima stabljika i korijena nalaze se točke uspona zvane apikalni meristemi. Vertikalni rast drveća olakšavaju ove tačke uspona dijeljenjem ćelija. Uz to, tanki sloj ili omotač koji se naziva vaskularni kambij ili bočni meristem - koji se obično naziva kambij - nalazi se između kore i unutarnjeg drveta. Ovaj mikroskopski, naizgled magični sloj odgovoran je za gotovo sav horizontalni razvoj drveta. Kambij se sastoji od reproduktivnih ćelija koje dijele ćelije oblikuju novu koru prema van, a također i novo drvo prema unutra. Sezonska aktivnost rasta kambija je ono što uzrokuje prstenove rasta vidljive u drvu: u umjerenim područjima kambij je najaktivniji u proljeće (ovo drvo se ponekad naziva i proljeće ili rano drvo), usporavajući se ljeti (ovo drvo se ponekad naziva (kao letnje ili kasno drvo), a zimi potpuno prestaje rasti. Ove varijacije u ciklusima rasta iz godine u godinu rezultiraju godišnjim prstenovima, koji su prilično pouzdana mjera starosti drveta.

bs_BABosanski