Vrste drveta koje se koriste za izradu namještaja

El Company d.o.o > Blogs > Vrste drveta koje se koriste za izradu namještaja

Vrste drveta koje se koriste za izradu namještaja

Iako se trendovi dizajna interijera često mijenjaju, namještaj od tvrdog drveta je bezvremenski. U usporedbi s ostalim materijalima, drveni namještaj je robustan, izdržljiv i zahtijeva malo pažnje. Međutim, razne vrste drveta koriste se za izradu namještaja za indijske kuće. Kao rezultat toga, dok kupujete namještaj, treba biti svjestan prednosti i nedostataka različitih vrsta drveta i brige koju vlasnici moraju voditi da ga održavaju.

Tikovo drvo
Drvo od tikovine jedan je od najčešće korištenih oblika drveta koji je lako dostupan lokalno. Pored toga, neki proizvođači drveća tikovine proizvode iz Burme i Gane. Kerala je jedan od najvećih dobavljača tikovine u Indiji. Izuzetno je robustan i izdržljiv, a često se koristi za izradu okvira vrata, ormara i stolova. Drvo od tikovine prirodno je otporno na propadanje i nadmašuje sve druge oblike drveta. Zbog činjenice da je jako drvo, može preživjeti ekstremne vrućine i hladnoće, što ga čini idealnim za vanjski namještaj.

Satensko drvo
Satensko drvo koristi se za izradu namještaja i predmeta u vintage stilu. To je isplativa tvar koja je lako dostupna u srednjim i južnim indijskim državama. Satensko drvo, s druge strane, zahtijeva rutinsko održavanje. Namještaj od satenskog drveta vrlo je čvrst i postojan, a nekoliko vrsta lakova može se koristiti za dobivanje odgovarajućeg stila ili završne obrade. Namještaj od satenskog drveta obično ima izuzetno sjajan izgled zbog promjenjivih zrna. Obično je namještaj od satenskog drveta svijetlo žute boje s toplim tonovima.

Drvo od bijelog cedra
Uz to još i naziv Marandi, izvrstan je furnir za lagani namještaj poput polica za izlaganje, kovčega i čak ukrasnih predmeta. Budući da ova vrsta drveta zahtijeva malo održavanja, ona je najprikladnija za predmete koji se često ne koriste. Drvo bijelog cedra prvenstveno potječe iz Malezije i prije upotrebe zahtijeva mjesec dana kondicioniranja. Zbog svoje meke prirode koristi se za izradu unutrašnjih komponenti sofe i stolica za ručavanje, koje se potom presvlače. To je drvo prihvatljive cijene koje izgleda predivno i izvrsno se ponaša u pogledu čvrstoće i nosivosti.

Sal drvo
Sal drvo je prvoklasno drvo koje se koristi za namještaj i izgradnju. Sal drvo je vrsta drveta koja ne zahtijeva više slojeva poliranja da bi održala svoju trajnost. Otporan je na vlagu i podzemne vlažne prostore. Namještaj od drveta Sal otporan je na termite i često se koristi za izradu okvira vrata, stubišta i greda. Obično se sal drvo nalazi u Uttar Pradeshu, Karnataka i Andhra Pradesh.

Rosewood iz Indije
Poznato i kao Sheesham, indijsko "ružino drvo" popularan je izbor za izradu namještaja. Pored toga, to je izdržljivo drvo koje se može polirati i doraditi na razne načine. Iako je ružino drvo najskuplje drvo dostupno u Indiji, ono je općenito poželjno zbog svojstava otpornih na termite, trajnosti i prilagodljivosti. Ružino drvo je svestrano drvo koje se može koristiti za izradu kuhinjskih ormarića, sofe, pa čak i drvenih podova. Sheesham, koji se uglavnom nalazi na jugu Indije, često se koristi u muzičkim instrumentima.

bs_BABosanski